Ilustrat ca decorațiune în majoritatea revistelor și cataloagelor de Crăciun, grație aspectului festiv, Ilex Aquifolium, cunoscut la noi sub denumirea populară „Laur”, este o plantă ornamentală ce ne încânta cu frumusețea ei pe parcusul întregului an, însă se face remarcată cu precădere iarna, grație frunzelor verzi și fructelor mici și roșii grupate la baza acestora, ce contrastează în mod feeric zăpada.

Obiceiul de a folosi crenguțele de Ilex pe post de decorațiuni pentru Crăciun este răspândit în lumea întregă.

Acest arbust face față cu succes temperaturilor de până la - 25 de grade, izbutind astfel și în fața celor mai geroase ierni, însă plantarea se recomandă a fi făcută toamna sau primăvara, atunci când temperaturile rămân constant undeva la peste 5 grade Celsius. Se recomandă introducerea plantei cu balot într-un sol fertil, ce va furniza elementele optime creșterii și dezvoltării Ilex-ului, însă trebuie specificat faptul că acesta se dezvoltă foarte bine și în solurile de grădină, mai sărace în nutrienți, atât timp cât sunt bine drenate. Vara timpuriu va începe să înflorească abundent, sub formă de flori albe ce vor emana un parfum subtil, urmând ca toamna să le transforme în fructe roșii, pregătite pentru iarnă, care se vor menține până în luna martie.

Tunderea Ilexul-ui se face primăvara, pentru a înlătura ramurile uscate. Permite și o toaletare mai drastică (tăierea a maxim două treimi din lungimea ramificațiilor), astfel că îi poți da forma dorită cu ajutorul unei motofoarfece pentru gard viu.

De reținut este faptul că Ilex-ul este o plantă dioică (unisexuată - se găsește fie sub formă de plantă cu flori feminine, fie masculine), care are nevoie de ambele specii pentru a se realiza polenizarea, în vederea obținerii fructelor roșii.

 În încheiere, câteva imagini ce ilustrează Ilex-ul în decoruri festive: