Dacă te numeri printre norocoșii care dețin o grădină, fie ea cât de mică, trebuie să știi că există modalități simple și la îndemână pentru ca cele plantate să se dezvolte armonios.

Pentru roade îmbelșugate, odată cu folosirea unui îngrășământ natural, adăugarea unor foi de ziar amplifică, în timp, procesul de creștere, hârtia constituindu-se într-un fertilizator valoros.

De asemenea, cartonul, cojile de ouă și zațul de cafea pot intra cu succes în categoria îngrășămintelor organice, marele avantaj al acestora fiind acela că sunt la îndemâna oricui, numărându-se printre resturile menajere ce rezultă din activitatea gospodărească.

Zațul de cafea, prin conținutul ridicat de azot, crește nivelul de oxigenare din sol, precum și permeabilitatea la apă, calitatea solului îmbunătățindu-se considerabil. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că elementele chimice (nemetalele și metalele alcaline) ce rezultă din descompunerea zațului sunt cele care au rol în dezvoltarea plantelor, nu zațul în sine, astfel că rezultatele aplicării acestui fertilizator natural se vor cunoaște la cel puțin 1 an de la momentul aplicării.

Zațul de cafea poate fi folosit cu succes și în procesul de fertilizare a gazonului, dat fiind faptul că acesta nu prezintă riscul modificării ph-ului solului. De asemenea, acesta reprezintă un adaos valoros pentru lada de compost (dacă nu se dorește aplicarea directă), caz în care poate fi păstrată și hârtia de filtru.

În plus, pentru cei ale căror grădini sunt afectate de prezența limacșilor, zațul de reprezintă un aliat excelent, dăunătorii ferindu-se de zonele din grădină în care a fost aplicat acest repelent natural.

Cojile de ouă, grație conținutului ridicat de azot, fosfor, carbonat de calciu și alte elemente benefice pentru sol, pot fi folosite împreună cu cafeaua (combinație deosebit de eficientă) sau separat, atât direct, cât și în scopul producerii compostului. În vederea utilizării, cojile de ouă rămase de la gătit se lasă la uscat și, ulterior, se pisează foarte bine.

Un pas important pentru a preîntâmpina apariția dăunătorilor și a bolilor ce au potențialul de a nimici o întreagă grădină, este realizarea rotirii culturilor, acțiune care va deruta dăunătorii. Este recomandat să nu fie lăsate aceleași soiuri pe loc pentru mai mult de 3 ani consecutivi.

Ca întotdeauna, Săteanul.ro îți pune la dispoziție utilajele necesare pentru grădinărit, de la motocoase și mașini de tuns gazonul la motosape și motocultoare.

Din experiența ta, ce produse din gospodărie mai pot fi folosite pentru a impulsiona dezvoltarea armonioasă în grădină?