Așa cum spunem și în cea dintâi parte a acestui articol (pe care o poți citi aici), țara noastră oferă un cadru favorabil investițiilor în agricultură, aceasta fiind una dintre cele mai importante ramuri ale economiei naționale, cu un potențial imens de dezvoltare.

Am vorbit, în cadrul primei părți publicate a acestui articol, despre principalele cinci culturi profitabile în anul 2019, numind, printre altele, cătina, lavanda și zmeura. În continuare, vom vorbi despre potențialul imens al cultivării alunelor, roșiilor, căpșunilor, broccoli-ului și, nu în ultimul rând, al cultivării șofranului, continuând numărătoarea din cadrul primului articol.

6. Cultura de alun

Prețul foarte bun, de 15 lei pe kilogram pentru alunele în coajă, respectiv 50 lei pe kilogram pentru cele decojite, precum și faptul că sunt primite foarte bine de către consumatori, fac ca această cultură să se plaseze în topul celor mai profitabile. Costurile de producție pentru un hectar nu sunt foarte ridicate, fiind aproximate la 2.500 euro (suma incluzând și irigațiile).

Odată intrată pe rod, din anul anul al șaselea, producția se poate ridica și la 2 tone pe hectar. În plus, durata de viață a unei astfel de culturi este un alt argument pro înființării, fiind estimată la 50-70 de ani.

7. Cultura de șofran

Șofranul, cunoscut drept cel mai scump condiment din lume, a câștigat teren pe piața românească abia în ultimii, astfel că nu există prea mulți competitori, avantaj pe care îl poți fructifica. Poți porni la drum cu câteva sute de metri pătrați, urmând a te extinde ulterior. Bulbii se comercializează cu aproximativ 5 lei bucata, dar există și producători care mai „lasă” la preț (2-3 lei bucata).

Șofranul uscat aduce profituri nu mai mici de 10 euro pe gram. Desigur, este deosebit de important, așa cum spuneam și în cadrul primului articol, să ai un plan de afacere, o piață de deschidere.

8. Cultura de broccoli

Câștigându-și popularitatea în România mai ales în ultimii ani, ca și legumă în stare proaspătă (versus cea congelată, de import), această legumă rezistă foarte bine chiar și iarna, iar de pe un hectar se poate scoate și o recoltă de 15 tone. Achiziționat direct de la sursă (producător), kilogramul de broccoli se vinde la preț de 3-5 lei.

9. Cultura de căpșuni

În cazul căpșunilor, deși implică foarte multă muncă manuală, vei avea parte de câștiguri pe măsură. Ușor de vândut chiar și în extrasezon, cultura de căpșuni, fie că vorbim despre cea de câmp sau de solar, prespune investiția în stoloni și puterea de muncă.

Un aspect foarte important este atenția la soiurile alese. Trebuie să le ai în vedere pe acelea care dau fructe parfumate, gustose, dar și rezistente la transport și depozitare.

10. Cultura de roșii

Numărându-se printre cele mai vandabile legume, ce pot fi cultivate atât în câmp, cât și în solar, roșiile de soi românesc au fost la mare căutare în ultimii ani, mizarea pe acestea reprezentând un mic avantaj competitiv. Desigur, trebuie avută în vedere competiția acerbă, investiția inițială semnificativă (circa 10.000 euro pentru un solar), precum și sensibilitatea culturii, „pretențiile” ridicate.

În medie, din cultura de solar se obțin circa 30-40 de tone de roșii pe hectar, iar prețul de vânzare pornește de la 2 lei pe kilogram.