Ți-ai dorit o curte perfectă, cu genul de peluză pe care ai admirat-o dintotdeauna, o întindere impecabilă de verde, de prospețime și de frumos, motiv pentru care ai decis să investești într-o mașină de tuns gazonul (sau plănuiești să investești, caz în care poți vedea o selecție foarte bună de astfel de utilaje aici).

Deși acțiunea de a tunde gazonul ar putea părea destul de simplă odată ce ai achiziționat o mașină de tuns, există anumite reguli de care trebuie să ții cont în reglarea utilajului (și nu numai) pentru ca peluza ta să arate impecabil, trucuri despre care ne-am gândit că ți-ar putea fi de folos.

Asigură-te că lama mașinii de tuns este ascuțită

Un cuțit ascuțit corespunzător echivalează cu o tăiere corespunzătoare a gazonului. În plus, te vei mișca mai rapid.

Pare logic, nu? O tăietură curată va avea drept rezultat o iarbă perfect toaletată, în urma căreia nu vor rămâne vârfuri neregulate care ulterior s-ar usca, ruinând munca ta și aspectul curții.

Este recomandat ca lama utilajului să fie ascuțită cel puțin o dată pe an.

Tundere gazonul în mod regulat

Un gazon frumos presupune o întreținere adecvată (regulă universal valabilă). Dacă nu știi exact care este frecvența cu care ar trebui să îl tunzi, află că în lunile în care ritmul de creștere al ierbii este mai rapid (mai, iunie), se recomandă ca gazonul să fie tuns o dată pe săptămână; în rest, cel puțin de trei ori pe lună.

Reglează înălțimea de tăiere

Pentru a evita denivelările, care vor strica cu siguranță aspectul gazonului, este necesar ca, înainte de a începe toaletarea unei anumite zone, să reglați înălțimea de tăiere. Important de reținut este faptul că înălțimea optimă la care să tăiați gazonul este de 4 cm, dacă doriți un efect vizual demn de laude. Totuși, în cazul în care doriți să evitați căpușele, puteți coborî la 3 cm.

Respectă regula de o treime

În cazul tunderii corecte a gazonului, regula de o treime trebuie să îți fie literă de lege. Potrivit acestei reguli, este obligatoriu să eviți tăierea a mai mult de o treime din înălțimea ierbii.

Astfel, dacă vei urma sfatul nostru și vei seta înălțimea de tăiere la 4 cm, tunderea ierbii va fi necesară doar atunci când va atinge cel puțin înălțimea de 6 cm. În acest fel, se va păstra aspectul proaspăt al gazonului, iarba aflându-se într-o continuă creștere.

Nu tăia niciodată iarba umedă

Fiind udă, iarba nu își va putea menține poziția verticală, astfel că tunderea va fi haotică și mult îngreunată, cu fire franjurate, iar aspectul final va lăsa de dorit. Dincolo de aspectul neplăcut, vei risca defectarea mașinii de tuns.

Respectă regulile de udare

Niciun sfat din cele expuse mai sus nu va avea efect atât timp cât nu uzi gazonul în mod corespunzător. Toamna și primăvara, indicat este să stropești gazonul la două zile, în timp ce vara se recomandă udarea zilnică, ba chiar de două ori pe zi, atunci când diferența de temperatură apă-gazon este minimă: dimineața, pe răcoare, în jurul orei 5 și seara târziu, în jurul orei 11.