Martie aduce cu sine demararea lucrărilor de primăvară în grădină. Pentru că vremea s-a mai încălzit, este momentul să începi curățenia din curte și garaj: pune în ordine uneltele, repară ceea ce este de reparat, ascute cleștii și verifică integritatea furtunului din grădină și a robineților.
Nu strică să faci o listă cu ceea ce ai în vedere pentru sădit, precum și una cu flori și/sau legume timpurii. De asemenea, se cer schimbări la interiorul casei: schimbarea pământului de flori, achiziționarea de îngrășăminte și chiar de ghivece noi, după dorințe și nevoi.
În casă, lucrările de primăvarea debutează cu administrarea îngrășămintelor. Ca sfat, pentru acele plante decorative ce se evidențiază prin frunze, folosește îngrășăminte cu un conținut bogat de azot. Pentru restul, îngrăsămintele pe bază de fosfor și potasiu vor face minuni, întărindu-le rădăcinile și ajutându-le să înflorească din plin.
Odată puse la punct cele din interior, începe munca din exterior, ceva mai solicitantă. Primul pas, în acest caz, constă în curățarea frunzelor moarte și a altor astfel de uscături. Poți scăpa ușor de frunzele uscate folosind un aspirator de frunze sau o suflantă. Cel de al doilea pas constă în verificarea stării gardului viu și toaletarea acestuia, în funcție de necesități: ce cere curățarea atentă, tunderea și, după caz, îndesirea.
Urmează afânarea solului (proces ce are ca rezultat întețirea proceselor biologice, ducând la sporirea fertilității solului), precum și nivelarea lui. Ulterior, se va fertiliza pământul cu resturi de grajd și compost, operațiune pe care o poți planifica în două etape, la distanță de 1-2 săptămâni, pe parcursul lunii martie.
De asemenea, calendarul lucrărilor pentru luna martie indică îngrijirea pomilor, cu precădere curățarea frunzelor și a ramurilor uscate și care dau semne de boală. La rădăcina lor se va adăuga compost, care se va acoperi cu pământ săpat. Stropirea cu soluții împotriva dăunătorilor se va face în zilele cu vreme mai blândă, călduroasă.
Aprilie aduce cu sine formarea răsadurilor pentru plantele de vară și toamnă, precum și îngrijirea trandafirilor.
Pentru sfaturi despre realizarea compostului, citește articolul: Compostul: cum se face, metode de compostare.