Pentru a nu lăsa iarna să te prindă nepregătit, trebuie să ai în vedere câteva aspecte pentru a beneficia de lemnele pentru foc achiziționate la capacitate maximă, fără risipă. Astfel, am realizat o scurtă listă cu aspectele de care trebuie să ții cont pentru a încălzi atomosfera (la propriu) eficient în sezonul rece.

Calitatea lemnului cumpărat

Esența lemnului este cea care face diferența între schimbarea lemnelor de câteva ori pe noapte și un somn liniștit. Un lemn de esență tare va arde mai mult timp grație puterii calorice ridicate, a cantității de căldură emanată în timpul arderii.

Starea lemnului - se va evita lemnul care prezintă umiditate ridicată, ca și cel putred. În cazul în care lemnul prezintă un nivel de umiditate de peste 25% în momentul arderii, acesta va scoate mult fum, iar puterea de încălzire va fi foarte scăzută.

Modalitățile optime de tăiere a lemnului pentru foc

În primul rând, trebuie menționat faptul că nu este corect să tai lemnele egale sau mai mari în raport cu dimensiunea maximă a sobei. Aceștia nu se vor încadra în spațiul de ardere, iar arderea cu ușa sobei deschisă este extrem de periculoasă.

În general, dimensiunile standard, acceptate de către cele mai multe sobe și șeminee, sunt cuprinse între 30 și 50 cm. Un diametru cât mai mic și o lungime redusă a buștenilor vor asigura despicarea optimă a acestora.

Dacă nu ai găsit utilajul potrivit pentru operațiunea de pregătire a lemnului, Săteanul îți pune la dispoziție, la prețuri dintre cele mai avantajoase, motoferăstraie, despicătoare de bușteni și circulare cu masă de tăiere.

Sfat: cu cât esența lemnului este mai puternică, cu atât ar trebui să fie mai ridicată puterea motorului utilajului achiziționat.

Păstrarea și uscarea lemnului pentru foc

Uscarea corespunzătoarea a lemnului reprezintă condiția primordială în vederea obținerii unei arderi de capacitate maximă, cu cea mai ridicată putere calorică.

Lemnul uscat corect va avea în conținut un nivel de apă de aproximativ 20 de procente. Pentru atingerea nivelului optim de umiditate, cel mai potrivit este să te ocupi de tăierea lemnului atât timp cât este uscat în mod natural.

Ulterior despicării, lemnul trebuie plasat astfel încât căldura soarelui și aerul să permită uscarea acestuia. Se va evita expunerea directă la razele solare.

Depozitat corespunzător, lemnul necesită o perioadă de circa o jumătate de an, până la 9 luni pentru o uscare optimă.