Dacă grădinăritul se numără printre pasiunile tale, trebuie să știi că nu este obligatoriu ca iarna să îți transforme frumoasa grădina într-un spațiu anost și posomorât! Există și plante care sfidează frigul, înflorind chiar și în zăpadă.

Printre acestea, se fac remarcate:

Trandafirul iernii (Spânz, Helleborus)

Spânzul este o plantă cu petale colorate ce numără nu mai puțin de 20 de specii. Din multitudinea de specii de plante care cresc în țara noastră, spânzul are cea mai timpurie înflorire, însuflețindu-ți grădina din decembrie și până în martie.

Preferă umbra și semiumbra și, deși este în principal o plantă de grădină, aceasta poate fi crescută și în ghiveci, ca plantă de interior (în locuri răcoroase și semiumbroase – balcon, garaj etc.).

Atenție! Este o plantă toxică!

Iasomia de iarnă

Arbust ornamental rezistent la ger, cu flori de o culoare galben intens, Iasomia de Iarnă preferă locurile însorite și, pe cât posibil, adăpostite de vântul puternic. În plus, fiind o plantă cățărătoare, va necesita un suport pe care să se dezvolte.

Aceasta va înflori în primă instanță în luna decembrie, continuând să îți învesealească gospodăria până în aprilie.

Cyclamen (Violeta de Alpi)

De o frumusțe deosebită, Cyclamenul se numără printre plantele a căror înflorire debutează toamna târziu și continua până în primăvară. Ca și amplasare, Cyclamenul preferă semiumbra.

 Deși este considerată o plantă de interior, aceasta face față cu brio plantării în aer liber și, în plus, arată extraordinar!

Erica carnea

Plantă perenă sub formă de tufa cu mii de flori mici, Erica se  încadrează în aria relativ îngustă de plante care ne pot decora grădina în sezonul rece.

Are nevoie de soare pentru a se dezvolta armonios, sau cel puțin de penumbră.

Iernița (Eranthis hyemalis)

Iernița este o încântătoare plantă perenă cu flori galbene, sub formă de cupă, care înflorește iarna târziu. De regulă, Iernița crește pe sol umed.

Ghioceii

Ghioceii își fac apariția din mantia zăpezii la sfârșitul iernii – începutul primăverii. Au nevoie de lumină pentru a se dezvolta, astfel că trebuie evitată amplasarea acestora în spații umbroase.