Sector însemnat al agriculturii, irigațiile vor avea parte și anul acesta de investiții notabile: 120 de milioane de lei au fost alocați pe 2018 pentru restaurarea infrastructurii principale de irigații, conform spuselor deputatului Alexandru Stănescu, în calitate de președinte al Comisiei pentru Agricultură.

Bugetul alocat acestui sector este mai mare cu 23% față de anul precedent, anunțându-se astfel un an bun pentru investițiile în agricultură. Pe lângă suma investită în reabilitarea infrastructurii de irigații, vor exista și alte investiții pe bază de fonduri europene.

În plus, legea conform căreia agricultorii beneficiază de apă gratuită de la ANIF, de la stațiile de punere sub presiune, pentru irigarea culturilor agricole, se menține și anul acesta, fiind subvenționată din bugetul de stat. Utilizatorii vor avea de suportat strict cheltuielile de pompare a apei (cu ajutorul unei pompe/motopompe) către suprafețele culturilor agricole pe care le dețin.

Este cunoscut faptul România se numără printre țările europene cu cel mai ridicat potențial în sectorul agricol, însă, mult timp, lipsa subvențiilor oferite fermierilor și a unor investiții majore în agricultură au făcut ca acest sector să se afle în cădere liberă. Numai străinii, conștienți fiind de incredibilul potențial agricol al țării noastre, au investit din plin acest sector, dovadă stând și faptul că aceștia dețin aproape jumătate din terenul agricol al României (40%, conform datelor publicate în 2016).

2018 este, cu siguranță, anul investițiilor majore în agricultură. Odată cu lansarea proiectelor de la început de an, România se va plasa printre primele țări – dacă nu chiar în fruntea clasamentului – care vor finaliza procesul de lansare a liniilor de finanțare pe partea de dezvoltare rurală, integral.