Gazonul schimbă aspectul oricărei curți, oferindu-i un aer de prospețime. Totuși, un gazon frumos și sănătos, necesită o întreținere adecvată. Pentru a te bucura de o peluză sănătoasă toată vara, este necesar să ai în vedere o serie de activități, pentru îngrijirea adecvată a acesteia.

 

  • Tunderea gazonului

Un grădinar adevărat știe că, atunci când vine vorba despre îngrijirea peluzei, tunsul constant reprezintă calea către succes. Pe timp de vară, este indicat ca gazonul să fie menținut la o înălțime de 5-6 cm, astfel încât umezeală să fie reținută la rădăcină și să se evite, pe cât posibil, deshidratarea acestuia.

Alege mașina de tuns gazon perfectă pentru nevoile tale.

  • Udarea gazonului

Este recomandat ca, pe timpul verii, gazonul să fie udat zilnic. Această acțiune trebuie întreprinsă seara târziu, sau dimineața devreme, pentru a se evita șocul termic. Gazonul trebuie udat de așa manieră, încât apa să ajungă la rădăcini. În cazul în care udați insuficient, apa va rămâne pe frunze, evaporându-se ulterior.

O soluție care asigură îngrijirea optimă a peluzei tale pe timpul verii, este irigarea automată a gazonului. Irigatorul poate fi pornit seara târziu, sau, cu ajutorul programatorului, îl poți seta să pornească în timpul nopții.

Timp necesar: 5-10 minute pe fiecare porțiune de irigat.

De reținut! În primele 2 săptămâni de la instalarea rulourilor de gazon, acestea se vor uda abundent, de 3-4 ori pe zi, pentru a favoriza prinderea eficientă și rapidă a ruloului de gazon de substratul de suport. În plus, în acest fel, veți evita depărtarea rulourilor de gazon între ele.

Alte sfaturi utile:

-          Asupra porțiunilor mari acoperite de muschi, poți acționa cu sulfat de fier;

-          Administrează îngrășăminte – calitatea gazonului va crește dacă utilizezi îngrășăminte asemnănătoare, ca și conținut, cu solul (azot,fosfor, potasiu);

-          Dacă gazonul tău are porțiuni în care apa rămâne la suprafață, nefiind absorbită în totalitate, îl poți aera simplu, înfigând o furculită în pământ și mișcând-o înainte și înapoi; această acțiune favorizează și îmbunătățește drenajul.