Deși s-ar părea că este o lună “moartă” în grădină, fiind cea mai rece din an, ianuarie vine câteva lucrări utile pentru toți grădinarii. Începând cu lucrările obișnuite de îngrijire a plantelor și până la aranjarea uneltelor în magazie, gospodarii nu stau locului nici în această perioadă.

Înghețul este principala problemă cu care ne confruntăm iarna în grădină, reprezentând un pericol major pentru iubitele noastre plante. Este important de menționat faptul că nu toate plantele sunt sensibile la îngheț, acest lucru depinde de vârstă, cele foarte tinere fiind afectate acestei sensibilități. Plantele suculente, de exemplu, se numără printre cele sensibile la îngheț.

Ceea ce poți face pentru a le proteja în această perioadă, este să ai grijă la rădăcini (acoperă planta, de jur împrejur, cu un strat consistent de frunze – cca. 15 cm) și să tai crenguțele tinere din exterior, întrucât, expuse la ger, acestea pot distruge toată planta.

De asemenea, dacă pâmântul încă mai poate fi lucrat, recomandat este să îl întorci. În acest fel, ouale insectelor adăpostite în pământ vor fi expuse frigului și păsărilor, astfel că dănătorii nu îți vor amenința plantele pe viitor.

În cazul în care nu este deja așternut un strat de zăpadă, benefic ar fi să adaugi compost. Poți desfășura această activitate în zilele mai blânde din ianuarie.

Stropirea pomilor fructiferi este o altă activitate care trebuie întreprinsă în luna lui Gerar, acordându-se o deosebită atenție acelora care au fost lezați de dăunători în anul precedent.

Un alt pas necesar, de care știi deja, este acoperirea plantelor cu diverse folii pe bază de material plastic, saci sau chiar carton, care vor fi îndepărtate atunci când temperatura crește.

Nu în ultimul rând, ai grijă la zăpada care se așterne pe ramurile copacilor. Cu toate că rezultă într-un tablou feeric, ramurile pot ceda sub greutate zăpezii, fiind foarte important să nu lași să se aștearnă într-un strat consistent.

Săteanul îți pune la dispozitie utilaje pentru grădină, într-o gamă vastă, de la A la Z: de la motosape de grădină și emondoare la mașini de tuns gazonul și pulverizatoare. Aruncă o privire!