Reprezentând adesea alegerea specialiștilor în peisagistică pentru realizarea proiectelor de succes, dar și alegerea oricărei persoane care visează să își creeze de una singură o grădină de vis, Tuia este o plantă apreciată pentru aspectul său deosebit, veșnic verde, adaptabil oricărui anotimp.
Tuia se dezvoltă rapid în orice climat, fiind folosit adesea ca și gard natural (poți obține un superb gard viu plantând arborii de Thuja în șir), dar și de sine stătător, devenind raid punctul de atracție al oricărei grădini.
Plantare
În vederea plantării unui arbore de Tuia, trebuie să iei în considerare faptul că groapa săpată trebuie să fie de două ori mai lată decât rădăcinile arborelui. De asemenea, pentru a evita ruperea accidentală a rădăcinilor, le poți înmuia în apă pentru a căpăta flexibilitate.
După plasarea în groapă, acoperă cu un amestec de compost (mai multe despre realizarea compostului, aici) și pământ. Imediat după plantare, se impune udarea.
Timp de două săptămâni, arborele trebuie udat zilnic (folosind un furtun, udă timp de 20 de secunde/arbore), astfel încât să se mențină umiditatea solului, după care se poate uda de două ori pe săptămână, iar la o lună de la plantarea se poate începe cu udarea la 4-5 zile în primul an, după care săptămânal.
Toaletare
Tuia necesită tundere rar, la 2-3 ani, pentru reîmprospătarea coroanei și, de ce nu, pentru a-i da o formă deosebită, perioada optimă pentru activitatea de toaletarea fiind sfârșitul anotimpului geros. În acest sens, se utilizează o motofoarfecă pentru tuns gard viu și se începe cu crengile ieșite vizibil din coroană.
De asemenea, în cazul în care l-ai plantat cu scopul de a forma un gard viu, este necesară tunderea anuală, la începutul verii. Retează-i periodic vârfurile în vederea stimulării creșterii.
Fertilizare
Nu este necesară fertilizarea, aceast proces intrând în discuție numai în cazul în care întreaga grădină are probleme și necesită fertilizare constantă.
Tratare
Când începe să se încălzească, iar natura să se dezmorțească, în luna mai – atunci când temperatura începe să depășească 10°C, se recomandă aplicarea unui tratament preventiv cu fungicide, urmând ca tratamentul să fie repetat la 2 săptămâni și, ulterio, numai în cazul în care apar probleme.