Bogat în atioxidanți, vitamine și betacaroten, dovleacul reglează glicemia, fiind deosebit de benefic pentru persoanele afectate de diabet, protejează inima și creierul, este un foarte bun detoxifiant și joacă un rol important în prevenirea cancerul de colon, grație conținutului deosebit de bogat în fibre alimentare și antioxidanți, ce protejează mucoasa intestinală.

Plantă versatilă, cu soiuri de tot felul, de la cele comestibile și până la cele ornamentale, care răzbat în aproape orice tip de sol, însă se dezvoltă cel mai frumos în solul umed și fertil, acid ori neutru, cu ph-ul între 6 - 6.8, dovleacul este considerat a fi un fruct minune, fiind cultivat, în ultimii ani, de tot mai mulți fermieri români.

Însămânțarea dovleacului se face primăvara-vara, astfel că aceasta este perioada optimă ca și tu să plantezi o sursă de sănătate în grădina din spate.

 

Soiuri comestibile

Dovleacul plăcintar

Cu o formă alungită și ideal pentru plăcinte (având pulpa dulce, consistentă și deosebit de hrănitoare), după cum este sugestiv numit, dovleacul plăcintar se numără printre cele mai apreciate și cultivate soiuri din țara noastră.

De proveniență nord-americană, singurul minus al acestui soi poate fi considerat faptul că necesită o perioadă lungă de vegetație, mai lungă decât la alte soiuri – minim 145 de zile.

 

Dovleacul american

Omniprezent în filmele americane, cu ocazia sărbătoririi Halloween-ului (folosit mai ales în scop decorativ), dovleacul american este comestibil, fiind pretabil pentru supe și plăcinte.

Acest soi are o formă rotunjită și este turtit la capete.

 

Soiuri de semințe

Dovleacul Atlantic Giant

Așa cum ne putem da seama din denumire, acest soi de dovleac crește extrem de mult și foarte rapid, fiind considerat soiul cu cea mai impresionantă capacitate de dezvoltare (poate ajunge la câteva sute de kilograme). Cu toate acestea, numai semințele sunt comestibile.

 

Dovleacul de Styria

Purtând denumire regiunii austriece din care provine, acesta este deosebit de apreciat pentru semințele sale fără coajă, ideale pentru obținerea unui ulei de calitate superioară. Perioada de vegetație a acestui tip de dovleac poate ajunge până la 120 de zile, însă sunt prielnice cultivării zonele cu veri răcoroase și umede.

Soiuri ornamentale

Dovleacul Baby Boo

Cu o perioadă de vegetație de 100 de zile, acest mini-dovleac este perfect nu numai pentru consum, ci și pentru decor, având o greutate de aproximativ 400 de grame, formă turtită și culoarea alb (pentru a nu începe să se îngălbenească, se recomandă a fi recoltat înainte de a atinge maturitatea deplină).

 

Dovleacul Trnova Koruna

Varietate de tărtăcuțe cu fructe de diverse dimensiuni și în felurite culori/combinații de culori, sub formă de coroană cu 10 vârfuri.

Se pretează excelent ca element decorativ, aducând un plus de culoare și un aspect aparte oricărui spațiu.

Pentru ajutor în curte și grădină, Săteanul.ro îți este alături, ca de fiecare dată, cu o gamă vastă de utilaje agricole și pentru grădinărit: mașini de tuns gazon, trimmere, motocoase, motosape și motocultoare, sere și mini sere etc.