Folosite pentru distilarea băuturilor alcoolice din fructe, cazanele de țuică pot fi din cupru, inox sau aluminiu, stabile sau basculante, cu lemne sau cu arzător pe gaz.

     Dintre acestea, în ceea ce privește materialul, varianta cea mai populară și eficientă este cazanul din cupru de puritate 99.9%, cuprul fiind, după argint, cel mai bun conductor termic. Avantajul inoxului este acela că nu produce niciun fel de reacție chimică. Cuprul are dezavantajul formării oxidului de cupru, astfel că trebuie curățat temeinic înainte de a-l folosi - astfel, nu vei avea nicio problemă, iar beneficiile sunt cu mult peste cele ale unui cazan realizat dintr-un alt material.

     Într-un astfel de cazan, din cupru pur, căldura se răspândește în mod uniform pe suprafața și pereții vasului, fiind mult mai eficient decât inoxul din acest punct de vedere. Acestea nu sunt singurele beneficii ale cuprului. În plus, având o rezistență superioară la acțiunea acizilor organizi, cuprul asigură neutralitate gustului în procesul de distilare, astfel că băuturile alcoolice astfel obținute își păstrează gustul pur, aroma bogată.

      De asemenea, cuprul are capacitatea dovedită de a distruge bacteriile nedorite. Cazane din cupru, puritate 99.9%, de calitate superioară, poți găsi aici.

      În ceea ce privește tipurile de cazane, pe piață sunt disponibile două variante: cazane stabile și cazane basculante. Dacă nu știai exact care este diferența între cele două, am explicat în cele ce urmează, continuă să citești!

1. Cazane basculante - simplu de manevrat, de încărcat cu amestec și de golit, cazanele de tip basculant sunt ideale pentru producția de alcool în cantității medii, pentru cazul în care deții o mică livadă și dorești să îți produci singur tăria la cele mai înalte standarde de calitate.

La acest tip de cazan, focarul este alcătuit din două părți, iar umplerea se face prin partea de sus a vaselor, urmând ca, ulterior distilării, să se basculeze cu mânerul conceput special pentru această operațiune.

2. Cazane stabile - potrivite pentru producția de tărie în cantității medii și mari, pentru uz individual sau industrial, acestea au două orificii separate - unul pentru încărcare și altul pentru golire, și un singur focar. Pentru uz individual, acestea pot fi mai atractive prin prisma prețului mai mic decât cel al cazanelor de tip basculant, însă acestea din urmă sunt mult mai simplu de folosit.

      După sursa de încălzire, poți alege între un cazan pe lemne și un cazan cu ardere pe gaz. Cazanele cu ardere pe gaz asigură o reglare de finețe a flăcării, permitându-ți să ai un mediu de lucu curat și constant. Totuși, trebuie să iei în considerare faptul că țuica rezultată din proces de ardere pe lemne are un gust mult mai aromat, licoarea astfel preparată putând să își dozeze tăria mai eficient datorită ruperilor de ritm în flacără, ce permit clipe "de respiro" cazanului.