România se plasează printre țările europene cu un potențial foarte ridicat în sectorul agricol, acesta constituind o ramură foarte importantă a economiei noastre.
De regulă, persoanele care optează pentru investiții în sectorul agricol încep cu suprafețe de minim un hectar de teren, alegând să investească în culturi de porumb, floarea - soarelui, grâu sau plante mai rare, care au o cerere crescută pe piață.
Totuși, faptul că nu deții un teren foarte mare nu trebuie să te descurajeze. Dacă ești dispus să investești într-o afacere agricolă, o poți face și cu o jumătate de hectar sau chiar mai puțin.
În continuare, îți prezentăm top 6 culturi pe terenuri mici care îți pot aduce profit mare:
1. Afin– plantația de afin reprezintă o cultură de nișă, păstrându-și de ani buni poziția fruntașă în topurile celor mai profitabile investiții agricole pe suprafețe mici. Ranadamentul bun de producție, raportat la cererea ridicată de pe piață, face ca o astfel de cultură să fie simplu de valorificat, aducând micilor investitori până la 20 de mii de euro profit anual.
2. Lavandă - cultura care se pretează perfect solurilor din România. Având potențialul de a scoate până la trei recolte pe an, aceasta aduce producătorilor profit de mii de euro anual (aproximativ 10 mii de euro). Dacă te tentează o astfel de investiție, află că, la nivel național, aproape toți cultivatorii de lavandă au pornit la drum cu mai puțin de jumătate de hectar.
3. Varză kale – relativ nouă în tabloul agricol național, varza kale se remarcă prin beneficiile pe care le aduce sănătății, câștigând, în ultimii ani, tot mai mult teren în hipermarketuri și restaurante. Trebuie să știi că o astfel de cultură se poate poate începe pe suprafețe mici, de maxim 1000 de metri pătrați, iar profitul adus nu este deloc neglijabil. Primăvara este perioada ideală pentru inființarea unei culturi de varză kale.
4. Cătină – fiind considerată „cheia succesului în agricultură”, cătina se păstrează an după an la mare căutare grație proprietăților extraordinare de susținere a funcționalității organismului. Cultura de cătină poate fi valorificată inclusiv pe suprafețe de 1000 – 2000 de metri pătrați. În plus, reprezintă alternativa ideală la culturile clasice, dat fiind faptul că nu necesită efort sporit în timpul anului, ci doar la recoltare.
5. Gălbenele – dacă dispui de 1000 – 2000 de metri pătrați de teren și vrei să îi valorifici, investiția într-o cultură de gălbenele reprezintă o soluția profitabilă, reprezentând cea mai bună decizie pentru rotunjirea veniturilor familiei. Cu o investiție minimă, dintr-o cultură de aproximativ 1500 de metri pătrați poți ajunge să ai și 300 de euro profit pe ziua de lucru (la un preț de export de 10 euro). Pe piața internă, kilogramul de flori uscate se vinde cu 15-16 lei către firmele de profil (producătoare de ceaiuri și suplimente).
6. Ardei iute – cultura care necesită cea mai mică suprafață de teren pentru a putea fi valorificată. Ardeii plantați pe câteva sute de metri pătrați îți vor aduce cantități suficiente de semințe, care, cu o minimă prelucrare (uscare) pot fi comercilizate pe internet sau îți pot aduce profit prin încheierea de parteneriate cu restaurante ori magazine. Alege să investești în varietăți foarte iuți, cum sunt Jalapeno sau Cayenne, acestea aflându-se la mare căutare printre gurmanzi.
Săteanul.ro te ajută să duci treaba până la capăt, punându-ți la dispoziție utilaje menite să îți ușureze munca și să îți crească productivitatea, așa cum sunt motosapele și motocultoarele disponibile aici.