“Toamna se numără bobocii” - o zicală pe care am auzit-o cu toții, dar pe care numai gospodarii desăvârșiți o înțeleg cu adevărat. Cei ca tine, oameni harnici și pricepuți, pentru care toamna încununează tot efortul depus, fiind anotimpul culegerii roadelor.

Strugurii se numără printre mult așteptatele roade ale câmpului, urmând ca din sănătoasa recoltă, atât de atent îngrijită, să fie preparat vinul, minunata licoare bahică apreciată pretutindeni.

În gospodării, toamna, mirosul mustului plutește în aer, trezind în amintire copilăria și vacanțele petrecute la bunici, momentul culegerii strugurilor, când, copil fiind, mai mult mâncai decât să culegi, umplând găleată după găleată și așteptând cu nerăbdare pauza de masă pentru un moment de respiro și pentru a te delecta cu cele mai gustoase bucate, care nu au același gust în nicio altă parte: roșii cu brânză, șuncă, ouă fierte, ceapă și pâine de casă servite pe ziar, pe o pătură, lângă căruță.

Timpul a trecut și, oricât de dragă ne este amintirea agitației din jurul pregătirii vinului, momentul zbrobirii strugurilor cu picioarele, în curtea bunicilor, lucrurile au evoluat, există utilaje care ne pot ajuta în acest sens astfel încât să depunem mai puțin efort și procesul să fie unul mult mai eficient.

Așa cum știi, există utilaje care te pot scăpa de munca manuală, acestea realizând zdrobirea și desciorchinarea strugurilor. Ceea ce trebuie să ai în vedere înainte de a lua decizia de a cumpăra un anumit model de zdrobitor este, în primul rând, materialul din care este confecționată cuva. Cele mai sigure sunt cele realizate din inox. Un astfel de zdrobitor de struguri este și cel de la Ruris, modelul de zdrobitor struguri SS30, destinat presării strugurilor, a cărui cuvă este realizată din oțel inoxidabil (inox).

Desigur, în alegerea unui astfel de utilaj trebuie să ții cont și de dimensiunile cuvei: productivitatea crește odată cu dimensiunile acesteia - cu cât este mai încăpătoare, cu atât cantitatea de materie primă prelucrată/oră va fi mai mare.

Avantajele folosirii unui astfel de utiliaj se vor reflecta nu numai în calitatea produsului finit, ci și în timpul prețios economisit. Spor la treabă!