Atât atomizoarele, cât și pulverizatoarele, sunt dispozitive folosite pentru tratamentul culturilor cu produse fitosanitare (produse care protejează plantele împotriva dăunătorilor și contribuie la menținerea sănătății acestora). Deși cei doi termeni sunt asimilați aceluiași concept, există totuși diferențe între cele două tipuri de dispozitive, denumirile lor nefiind sinonime.

Principalul element diferențiator între atomizor și pulverizator este reprezentat de felul în care este dispersată soluția de lucru.

Atomizoarele se recomandă prin efectul de “mist” (ceață, picături mici și abundente) pe care îl produc, reușind să asigure, în acest fel, aplicarea uniformă a tratamentului dorit de către utilizator. De asemenea, debitul mare permite pulverizarea pe distanțe mari (până la 20 de metri), astfel încât să poată acoperi orice parcelă a grădinii tale. În plus, atomizoarele permit răspândirea lichidului  inclusiv vertical.

Pulverizatoarele, în schimb, sunt caracterizate de efectul de stropire, picăturile fiind mai mari și lipsite de uniformitate. Totuși, acest aspect nu trebuie considerat ca fiind un minus al pulverizatoarelor – există situații în care presiune scăzută a acestora oferă finețea de care este nevoie în tratarea culturilor mai sensibile. Acestea se dovedesc a fi foarte eficiente în special pentru proprietarii de mici grădini, minilivezi etc.

Atomizoarele asigură performanțe superioare indiferent dacă sunt folosite de către cei care au transformat grădinăritul într-un hobby, de către deținătorii de livezi sau de către cei care se îngrijesc de culturi de mari dimensiuni. Atomizoarele nu sunt niciodată depășite de situație, grație capacității de dispersie a substanței de lucru pe distanțe semnificative și a puterii acestora.

Desigur, trebuie menționat faptul că cele două dispozitive – atomizorul și clasicul pulverizator – diferă foarte mult și din punct de vedere al ofertei de preț. Dacă oferta de preț pentru un pulverizator de calitate începe, în magazinul online Săteanul, de la 59 lei (Pulverizator Ruris RS500, 5L) și crește gradual, în funcție de capacitatea rezervorului de lichid, pragul de jos al prețului pentru un atomizor se situează undeva la puțin sub 500 lei (cum este cazul atomizorului Ruris A102, aflat acum în promoție, care este caracterizat de o rezistență superioară și folosit cu succes în pomicultură, horticultură, deratizare), unele modele de atomizoare performante ajungând chiar să depășească prețul de 1000 de lei, în funcție de caracteristicile tehnice.

Acum că ți-am expus diferențele de bază între cele două produse, nu ne rămâne decât să îți punem la dispoziție dispozitivul potrivit nevoilor tale, fie că este vorba despre un pulverizator (oferta completă a magazinului nostru o poți consulta aici), fie că ai că ai ajuns la concluzia că un atomizor este ceea ce cauți (oferta de atomizoare a magazinului nostru o găsești aici), în magazinul online Săteanul vei găsi cele mai avantajoase oferte din punct de vedere al raportului preț-calitate.