Achiziționarea unui utilaj agricol potrivit nevoilor tale presupune o documentare amănunțită, dat fiind faptul că, de cele mai multe ori, investiția într-un astfel de utilaj este una semnificativă.

     Motosapa este un utilaj agricol „bun la toate” – îl numesc astfel grație întrebuințărilor multiple ale acestuia în agricultură: în funcție de accesorizare, este potrivit pentru pregătirea pământului înainte de cultivare, săpat, semănat, arat etc.

     Dacă achiziționarea unei motosape se află pe lista ta de priorități, sper că vei fi inspirat de acest articol, întrucât am expus, mai jos, principalele criterii în funcție de care să alegi un astfel de utilaj.

    Accesorizarea

     Un aspect important, pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când vrei să cumperi o motosapă, este existența unui pachet de accesorii (roți de cauciuc/metalice, rariță, plug etc.) sau a posibilității de atașare a diverselor accesorii, care să permită utilizarea acesteia pentru mai multe activități agricole – prețul unei motosape care vine la pachet cu diverse accesorii  va fi mai mare, astfel că, dacă nu ai nevoie să o folosești pentru realizarea mai multor procese agricole, recomand o motosapă tip hobby, cum este și motosapa Ruris 5500 R, potrivită pentru săparea grădinilor cu flori, dar și a rândurilor de viță de vie, cartofi, porumb.

      De asemenea, foarte utile sunt și motosapele care permit ajustarea lățimii de lucru, cum este și motosapa Ruris Hobby 650L.

     Tipul de motor

Motosapa poate fi electrică sau cu motor termic, alimentat cu benzină sau motorină.

Avantaje și dezavantaje ale celor trei tipuri de motoare:

Motor electric

- zgomot redus;

- nu are nevoie de întreținere;

- puterea este redusă, motosapele dotate cu un astfel de motor fiind potrivite pentru suprafețele mici de teren;

- dependența de o sursă de energie electrică poate fi privită drept un dezavantaj.

Motor pe benzină

 - procesul de întreținere este unul simplu și economic, presupunând întreținerea filtrelor și a a nivelului de ulei din baia de ulei;

- pornire lejeră, mai puțin zgomotoasă decât în cazul celor pe motorină;

Motor alimentat cu motorină

- prețul motosapelor astfel alimentate este mai ridicat, comparativ cu cele alimentate cu benzină;

- motorina presupune costuri mai mici, comparativ cu benzina;

- un astfel de motor tinde să fie mai durabil, comparativ cu un motor pe benzină.

     Un alt aspect care nu trebuie neglijat este siguranța pe care o oferă utilajul pe care alegi să îl achiziționezi. Săteanul îți pune la dispoziție o gamă variată de motosape fiabile, de la producători de top, însă există aspecte de care trebuie să te îngrijești, pentru ca motosapa ta să funcționeze în parametri optimi cât mai mult timp și pentru a o folosi în siguranță. Despre acest lucru poți citi aici