Culturile pe suprafețe mici pot fi cât se poate de profitabile, iar contextul agricol favorabil în care se plasează țara noastră ajută foarte mult în acest sens. Totuși, trebuie să ai în vedere faptul că, dincolo de deținerea unui mic teren agricol, înainte de a investi în producerea unei anumite culturi trebuie să îți pui problema unui plan de afaceri. Degeaba obții o recoltă de succes, dacă nu o vei putea valorifica.

            Acestea fiind spuse, în cazul în care dorești să te inspiri pentru a începe propria afacere în domeniul agricol, mai jos am enumerat principalele culturi profitabile pe anul 2019:

1. Cultura de zmeur

            Zmeura se păstrează la loc de cinste și în acest an, cu toate că tot mai mulți antreprenori au profitat de popularitatea sa pentru a deveni cultivatori. Chiar și așa, prețul pe kilogram continuă să fie foarte bun, de aproximativ 15-16 lei, chiar mai ridicat spre finalul sezonului.

            Marele plus al investiției într-o astfel de cultură este acela că nu necesită efort sporit pentru îngrijire, iar producția se plasează, în medie, la 10 tone/hectar. În funcție de felul în care este îngrijită, precum și de soi, cultura de zmeur poate avea o durată de viață de până la 10 ani.

2. Cultura de cătină

            Menținându-se constant în topul celor mai vandabile culturi, cătina, grație proprietăților extraordinare, este folosită într-o diversitate de produse sănătoase. Excelentă în prepararea sucurilor naturale (kilogramul de suc de cătină având prețul de cca. 50 lei) și foarte căutată în/pentru mixuri apicole, cătina nu încetează să aducă un profit considerabil, de la an la an, cultivatorilor.

            Producția se plasează la 10-15 tone pe hectar. Ca si costuri de înființare și întreținere, vei avea nevoie de aproximativ 2.000-3.000 de euro pentru un hectar.

3. Cultura de nuc

            Știi și tu care este prețul pe kilogram pentru nuca în coajă (ca să nu mai vorbim de cel pentru sâmburii de nucă), probabil că te-ai gândit deja la avantajele înfințării unei astfel de culturi. Ei, bine, ai avut dreptate. Odată ce nucii au intrat pe rod, câștigul anual este estimat la 10.000 euro/hectar, cu o investiție inițială de maxim 2.000 de euro (în cazul în care se merge pe soiuri mai complexe, franțuzești). Producția anuală este estimată la 10 tone pe hectar.

4. Cultura de piersic turtit

            Câștigându-și popularitatea recent, cu precădere în ultimii an, soiurile de piersic cu fructe turtite sunt la mare căutare, având și un avantaj major pentru comercianți, acela că își mențin aspectul plăcut mai mult timp. Cu un preț ce pornește de la 5 lei/kg, soiurile autohtone ajung și la producții de 25 tone/hectar.

5. Cultura de lavandă

            Menținându-și popularitatea și caracterul profitabil grație posibilității de a o valorifica indiferent de anotimp, putând și vândută nu numai sub formă de flori proaspete, ci mai ales sub formă de flori uscate (foarte populare), ulei, sirop etc, lavanda se păstrează de la an la an în topul culturilor profitabile.

            Într-adevăr, concurența este mare, dar, cu un plan de afacere bine stabilit, poți îndrăzni să investești într-o astfel de cultură, costurile/hectar fiind de circa 6.000 euro.

            Următoarele 5 culturi profitabile vor fi postate în cadrul următorului articol. Stai aproape!

            Între timp, poți arunca o privire către gama noastră de motosape și motocultoare sau peste gama de atomizoare, utilaje deosebit de utile unui cultivator.