De folos atât pe timp ploios, cât și pe timp secetos, motopompa își găsește întrebuințarea în activitățile ce presupun eliminarea surplusului de apă sau rezolvarea problemei deficitului de apă, irigații etc.

Astfel, apa în exces din zonele predisupuse inundării poate fi eliminată cu ajutorul acesteia, și, în egală măsură, prin irigare, acest utilaj îți poate crește considerabil potențialul de producție al culturilor.

O pompă sumbersibilă (pompa de grădină) îți va acoperi nu numai nevoile legate de irigarea culturilor, ci și cele legate de îngrijirea gazonului și a grădinii.

Piața abundă de motopompe apă, diverse tipuri, cu putere și caracteristici diferite. Pentru a te ajuta în procesul de cumpărare, am realizat o listă cu principalele caracteristici ale acestui utilaj și ce semnifică acestea.

În primul rând, se diferențiază în funcție de tipul de apă pentru care au fost proiectate: curată, semi-murdară sau murdară. Se va alege diferit, în funcție de necesitate: alimentarea cu apă potabila, menajeră, eliminarea surplusului de apă.

În funcție de combustibil, există motopompe pe benzină și motopompe diesel. În ceea ce privește diferența între cele două tipuri de combustibil, trebuie să știi că varianta diesel aduce performanțe mai ridicate, însă nivelul de zgomot emis este și el mai ridicat, iar întreținerea, destul de pretențioasă. Cele ce funcționează cu benzină sunt mai silențioase și lucrează mai lesne. Prețurile utilajelor sunt similare indiferent de carburantul ales.

Important este și debitul maxim, atunci când vine vorba despre nevoile care stau la baza achiziționării unei motopompe. Pentru spațiile mari, există motopompe al căror debit depășește 1000 litri/minut. Firesc, cele cu debit mai mic sunt destinate spațiilor mai mici.

De asemenea, performanța motopompei se reflectă și în adâncimea de imersiune. Cu cât o motopompă este mai performantă, cu atât va crește nivelul de la care poate trage apa.

Înălțimea de refulare poate fi cuprinsă între 5 și 60 de metri, decizia de cumpărare fiind luată în funcție de întrebuințare: asigurarea nivelului constant de apă în irigații, de pildă, sau în caz de incendiu, pentru pomparea apei.