Orice gospodar care crește păsări și animale domestice este conștient de faptul că hrana acestora trebuie să fie cât mai bine mărunțită, astfel încât procesul de digestie să fie unul optim, asigurându-se absorbția elementelor nutritive din furaje. Piața este plină de produse gata preparate pentru hrănirea animalelor. Totuși, dacă nu ai încredere în calitatea acestora, poți oricând să te ocupi singur de acest aspect.

 Procesul de pregătire a hranei pentru animale și a uruielii poate fi realizat rapid și eficient cu ajutorul unei mori cu ciocănele, utilaj agricol extrem de eficient din punct de vedere al productivității. Acest aparat funcționează pe principiul tocării/măcinării boabelor de tot felul (boabe de porumb, mazăre, fasole, orz, ovăz, secară etc.), mărunțind chiar și lucernă sau paie, aspect care îl transformă într-un ajutor de nădejde nu numai în fermele crescătoare de animale domestice, ci și în propria gospodărie.

Învestiția într-o moară cu ciocănele se va amortiza destul de repede, dat fiind faptul că nu va mai trebui să apelezi la servicii specializate, lucru care se va dovedi mult mai convenabil pentru tine pe termen lung, din toate punctele de vedere.

 

Cum aleg moara cu ciocănele?

Trebuie să știi că puterea motorului este cea care plasează utilajul la un anumit nivel de performanță: cu cât este mai puternic motorul, cu atât va fi executat un număr mai mare de rotații pe minut, ciocănelele având capacitatea de a mărunți mai rapid și mai fin. Totuși, puterea motorului trebuie raportată și la nevoile care ne împing la achiziționarea unui astfel de utilaj: dacă ai nevoie de o moara cu ciocănele pentru a hrăni animalele din jurul casei, poate fi suficient chiar și un motor de 1.1 kw, în timp ce pentru a acoperi nevoile animalelor domestice dintr-o gospodărie extinsă sau o fermă, ar trebui să te îndrepți către o moară al cărei motor furnizează o putere de minim 1.7 kw și 3000 rpm.

Săteanul îți pune la dispoziție o ofertă vastă de mori și batoze, motorizate astfel încât să acopere orice nevoie. Vei găsi chiar și utilaje fără motor, putând astfel să le motorizezi singur.

Productivitatea este un alt aspect de care trebuie să ții în alegerea unei mori, acesta făcând referire la cantitatea de boabe pe care utilajul le poate măcina în decurs de 1 oră. Totuși, trebuie să iei în calcul faptul că o moară multifuncțională (cum este această moară electrică cu ciocănele 3 în 1) va avea timpi de procesare diferiți pentru fiecare dintre cele trei procese realizate.

Sitele – textura produsului finit este determinată de sita utilizată, aceste utilaje venind la pachet cu 3 - 4 tipuri de site. Acestea se diferențiază prin orificiile de diferite dimensiuni, ce corespund mărunțirii în bucăți mai mari (mărunțire grosieră), în bucăți medii (mărunțire mijlocie) și mărunțirii fine, oferindu-ți posibilitatea de a regla granulația după nevoie.

 

Recomandări

Moara electrică cu ciocanele Micul Fermier GF-0758 – dotată cu un motor de 2500 w, aceată moară cu ciocănele are capacitatea de a prelucra porumb, grâu, orz, ovăz etc., făcând față cu brio folosirii atât în gospodăriile individuale, cât și în cadrul fermelor.

Moara cu ciocănele Ruris Gospodar A1 – cu o putere de 1100 w, această moară are capacitatea de a mărunți cereale de orice tip, oferind posibilitatea reglării granulației prin selectarea unuia dintre cele patru tipuri de site cu care vine la pachet. Oferă o productivitate de peste 100 kg/oră. Moara Ruris Gospodar A1 este dotată cu sistem antirefulare, pentru a reduce la minim pierderile.

Moara electrică cu ciocănele Micul Fermier 3, 2.5 kw – moară multifuncțională, având avantajul unui consum redus de electricitate și a unei tehnologii ce împiedică blocarea materiei prime în aparat. Permite mărunțirea fructelor și/sau măcinarea cerealelor (în funcție de sita montată).