Indubitabil, curățenia este arma de bază în prevenirea unei infestări cu gândaci. Dincolo de curățarea și dezinfectarea săptămânală a casei, trebuie să ai în vedere faptul că gunoiul nu trebuie ținut mai mult de 48 de ore în casă. Odată apăruți, gândacii au un ciclu de viață de aproximativ 6 luni și se înmulțesc extrem de rapid, hrănindu-se cu resturi menajere.
Aceștia sunt mari amatori de umiditate, astfel că trebuie să ai grijă să verifici, cu ocazia fiecărei dăți dedicate curățeniei generale (care ar trebui să aibă loc săptămânal), zonele umede și calde: partea din spate a frigiderului, precum și a mobilierului și a țevilor.
Se știe că principalele zone în care gândacii își fac apariția sunt baia și bucătăria, acestea fiind, ca urmare a caldurii și umezelii la care sunt expuse în mod constant, principalele focare de înmulțire.
Pentru a evita împrăștierea ouălor în toată casa, nu se va folosi niciodată mătura. În schimb, poți folosi aspiratorul, al cărui sac de unică folosință îl vei arunca imediat ce ai terminat sesiunea de curățenie.
Mai jos, am realizat o listă care cuprinde atât metode ecologice pentru înlăturarea gândacilor, cât și sugestii de soluții insecticide dintre cele mai eficiente.
Lavanda – parfumul lavandei displace profund nu numai gândacilor, cât și altor insecte; picură 5-6 picături de ulei esențial cateva bucăți de vată, pe care să le plasezi în întreaga casă, cu precădere în dulapuri. Schimbă-le zilnic și bucură-te de această plăcută modalitate de eliminare a insectelor nedorite.
Oțetul - o altă modalitate care ține la distanță gândacii este folosirea oțetului alb; pulverizat în zonele preferate de gândaci, acesta nu îi va extermina, dar îi va alunga.
Frunzele de dafin – deosebit de eficiente în combaterea gândacilor, grație mirosului puternic, iute, frunzele de dafin, sub formă de praf pulverizat în zonele preferate de gândaci, reprezintă o soluție care, pe cât este de economică, pe atât este de eficientă în a-i forța să se mute cât mai departe de casa ta.
Preparat pe bază de acid boric – la 2 litri de apă se vor adăuga 450 g acid boric, precum și 11 g de zahăr. Ulterior răcirii soluției, repartizeaz-o în sticluțe pe care le vei închide cu dopuri realizate din vată, care vor fi plasate sub chiuvetă, frigider sau unde consideri a fi necesar.
Insecticide – din categoria repelenților disponibili pe piață, am selectat produsele cele mai cumpărate din magazinul nostru:
- Insecticid concentrat Supertox;
- Insecticid fără miros Forttox CPE;
- Insecticid concentrat Getox CT+