După un an de muncă, în sfârșit se apropie culesul strugurilor. Pentru a te asigura că roadele vor fi pe măsura efortului depus este absolut necesar să nu treci cu vederea lucrările finale ce trebuie efectuate vița de vie.
Stai liniștit: mult a fost, puțin a rămas! Așadar, iată ce trebuie să ai în vedere pentru lunile august și septembrie astfel încât să ai parte de o recoltă sănătoasă și gustoasă, din care să produci cel mai pur vin:
AUGUST
- este momentul tratării viței de vie cu ultimele tratamente fitosanitare: împotriva mucegaiului cenușiu, a manei și a făinării a căror aplicare eficientă este condiționată și de folosirea unui atomizor de calitate);
- vor avea loc ultimele lucrări de prășit;
- trebuie să fie efectată ultima legare;
- se va efectua o tehnică extrem de importantă: cârnitul viței de vie (se vor elimina vârfurile cu până la 10 frunze);
- negreșit, va avea loc cel de al treilea copcit, iar copca va rămâne deschisă;
- se impune operațiunea de desfrunzire parțială a soiurilor de struguri de masă;
- în cazul strugurilor cu coacere mijlocie se va începe recoltarea;
- ulterior acestor operațiuni se va efectua lucrarea de desfundare a pământului.
SEPTEMBRIE
- culesul strugurilor de masă se va continua cu recoltarea celor de vin;
- trebuie avut în vedere faptul că soiurile roșii se culeg la 10-15 zile depărtare de cele soiurile de struguri albi, iar soiurile aromate la o distanță de 10 zile de cele roșii;
- operațiunea de recoltare trebuie să aibă loc atunci când timpul este frumos și uscat, acordându-se o atenție deosebită separării strugurilor buni, sănătoși de cei stricați.