Există mai multe legume pe care le poți sădi toamna, astfel încât să te poți bucura de roadele muncii tale primăvara. În plus, se știe că legumele reprezintă o sursă excelentă pentru menținerea sănătății în parametrii optimi.

În continuare, îți prezentăm o selecție de 6 tipuri de legume de toamnă, care au efecte extraordinare asupra organismului.

 

Ceapa verde

Ceapa se plantează din arpagic, în lunile de toamnă, pentru a ne putea bucura de ceapă verde primăvara devreme. Lunile octombrie și noiembrie sunt cele mai prielnice pentru plantare.

Pentru obținerea cepei verzi, cel mai bine ar fi să te orientezi către un loc umbros sau semiumbros, întrucât prea multă lumină va duce la dezvoltarea unor bulbi groși.

Proprietăți terapeutice: efect detoxifiant, depurativ, ajută la reglarea activității endocrine a organismului, reglează glicemia. În plus, datorită conținutului foarte bogat de vitamin C, acid folic, fibre, vitamin B6 și magneziu, ceapa scade colesterolul și poate îți poate fi un bun aliat în lupta cu kilogramele nedorite.

 

Ridichile

Există mai multe tipuri de ridichi, care se pot planta în diferite perioade ale anului. Totuși, dacă poți face acest lucru acum, nu ezita. Pentru o astfel de cultură, ai nevoie de un sol care se drenează ușor. Pont: pentru fertilizarea ridichilor, te poți folosi de cenușa rămasă din arderea lemnului, însă în cantități foarte mici.

Proprietăți terapeutice: sunt benefice pentru digestie, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, reglează tensiunea arterială, ameliorează durerile articulare, fiind benefice în lupta cu guta, curață rinichii, curăță tenul.

 

Spanacul

Spanacul are proprietăți extraordinare, fiind considerat un aliment minune pentru organism.

Este o plantă anuală, care poate trece iarna cu succes, supraviețuind temperaturilor de până la -25°C.

Proprietăți terapeutice: antianemic, depurativ, hipotensiv, remineralizant, afrodisiac.

Contraindicații: nu este indicat a se consuma crud de către persoanele care suferă de reumatism, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, gută, artrită, inflații gastrice, din cauza conținutului de acid oxilic.

 

Țelina

Aceasta suportă temperaturi de până la -15°C. Țelina are nevoie de umiditate, iar toamna, umiditatea atinge un nivel optim pentru dezvoltarea armonioasă a plantei.

Pentru asigurarea necesarului de potasiu, poți presăra peste spațiul de plantare aceeași cenusă despre care vorbeam la punctul 3.

Proprietăți terapeutice: reduce presiunea arterială, ajută la scăderea în greutate, reduce colesterolul negativ, întărește sistemul imunitar, protejează organismul în fața infecțiilor bacteriene, bun calmant al sistemului nervos.

 

Sparanghelul

Deși mai puțin cunoscut și consumat la noi, sparanghelul are un gust foarte bun și efecte extraordinare asupra organismului: este detoxifiant, protejează împotriva cancerului, are efect antiinflamator, calmează durererile, previne osteoporoza, are efecte benefice asupra tractului urinar și este considerat a fi afrodisiac.

Sparanghelul necesită un sol care se drenează ușor, dat fiind că nu tolerează umiditatea ridicată. Lunile octombrie - noiembrie reprezintă perioada ideală de cultivare.

 

Salata verde

Bogată în vitamine și minerale, salata verde este una dintre primele legume de primăvară, care ne revigorează cu prospețimea ei. Totodată, salata verde intărește sistemul imunitar și ajută la buna funționare a ficatului.

Salata verde se dezvoltă la temperature scăzute, astfel că toamna este o perioadă propice pentru cultivare.

Săteanul îți pune la dispoziție utilaje care îți vor ușura munca și te vor ajuta să ai rezultatele scontate: https://sateanul.ro/masini-unelte/motosape-motocultoare.html.