Pentru că "vara nu-i ca iarna", deși vremea ne permite să întreprindem diverse activități în aer liber, să ne relaxăm, seara, la un "pahar de vorbă", țânțarii - vamiprii nopților de vară – ne dau toate planurile peste cap sau, cel puțin, ne fac să încheiem sesiunea de relaxare mai curând decât ne-am fi propus, iar momentul în care și în casă pătrunde, inevitabil, un țânțar, ne scoate din minți.

Dacă și tu ești la fel de agasat ca și noi de prezența acestor insecte care sunt nu numai deosebit de enervante, dar și deosebit de periculoase (prin prisma bolilor pe care le pot transmite), îți dezvăluim câteva dintre experimentele noastre de succes în încercarea de a scăpa de ele.

Scapă de zonele preferate de țânțari pentru reproducere

1. Este necesar să scapi de recipientele din jurul casei în care se poate strânge apa după ploaie (ghivece, găleți, roabe, butoaie etc.), deoarece apa stătută (ținută mai mult de câteva zile) este un mediu propice pentru depunerea larvelor.

.2 Asigură-te că nimic nu obstrucționează drenajul apei spre sistemul de canalizare al locuinței. Un jgheab înfundat va atrage după sine dezvoltarea a mii de țânțari, atrași de apa stătută în amestec cu materia organică în descompunere.

3. Scapă de vechile cauciucuri depozitate în curte – acestea rețin apa, dat fiind faptul că este dificil să le golești în profunzime.

4. Nu uda în exces gazonul sau grădina - în general, apa care băltește este un factor favorizant în înmulțirea țânțarilor.

5. În timpul zilei, țânțarii se adăposesc la umbra... gazonului. Astfel, este recomandat să îl toaletezi cu regularitate, tunzându-l cât mai scurt (o mașină de tuns gazonul te va ajuta să îl tunzi uniform și facil). Sfatul este valabil și în cazul arbuștilor (pentru care poți folosi o motofoarfecă).

Scapă de țânțari - metode prietenoase cu mediul și la îndemână

1. Atunci când vine vorba despre zațul de cafea, schimbă coșul de gunoi cu grădina - aruncat în zonele preferate de țânțari pentru reproducere (zone despre care am vorbit mai sus), zațul de cafea se va dovedi deosebit de eficient în eliminarea larvelor depuse, astfel că vei tăia răul "de la rădăcină".

2. Axează-te spre sădirea unor plante care țin la distanță țânțarii; aceștia nu suportă:

- gălbenelele - un component al acestora (pyrethrum) este folosit ca ingredient de bază în foarte multe insecticide, iar cultivate ca plante ornamentale, gălbenelele emană un miros pe care țânțarii nu îl pot tolera;

- mușcatele - folosite, de asemenea, ca ingredient în substanțele repelente, mușcatele alungă țânțarii prin puternicul aprfum pe care îl emană, deloc pe placul micilor musafiri nepoftiți;

- busuiocul - alungă cu succes țânțarii prin efectul lui repelent; plantate în ghivece, acesta poate fi mutat oriunde te afli, pentru a beneficia de protecție contra țânțarilor;

- iarba mâței - poate cea mai eficientă plantă în eliminarea țânțarilor (și nu numai), acestă plantă, al cărei miros puternic și pătrunzător este asemănător cu cel al unei lămâi, s-a dovedit a fi înzecit mai eficient decât unul dintre cele mai comune ingrediente folosite în substanțele repelente – Dietiltoluamid-ul (DEET).

Sfat: ca soluție de moment, folosirea unui ventilator pe terasă te va apăra de țânțari, datorită faptului că adierea vântului le perturbă simțul orientării, îngreunânu-le, astfel zborul.