Indubitabil, tehnologia a evoluat până în acel punct în care, pur și simplu, nu mai este rentabil să muncești curtea, câmpul și grădina fără un “mic ajutor” tehnologizat. Câți dintre noi nu dețin măcar un astfel de utilaj, care să se preteze activităților din jurul casei?

Pe lângă faptul că aceste utilaje agricole ne eficientizează munca, ne și ajută să avem mai mult timp liber de petrecut cu familia sau desfășurând activități care ne relaxează. Motocoasa se numără printre acele utilaje de un real folos în gospodărie, având capacitatea de a ne ajuta să eliminăm simplu și rapid ierburile înalte și dificile, chiar și de pe terenuri denivelate (spre deosebire de mașina de tuns gazonul).

Există, după cum probabil ai sesizat, o mulțime de tipuri de motocoase. Cum afli care este modelul potrivit pentru tine? Ei bine, sperăm ca informațiile de mai jos să te ajute în acest sens.

După modalitatea de tăiere, pe piață se găsesc motocoase cu fir din nylon și motocoase cu lamă metalică. Există, totuși și varianta care le integrează pe ambele și spre care te poți orienta dacă se pliază pe nevoile tale.

Motocoasa cu fir din nylon reprezinta varianta cea mai economică a acestui utilaj, firele nylon având prețuri accesibile și fiind foarte simplu de procurat. În plus, fac față cu succes curățării ierburilor înalte și a buruienilor, cu mențiunea că se recomandă a se folosi pentru activități de grădinărit tip hobby sau, cel mult, semiprofesionale.

Motocoasa cu lamă se pretează spațiilor de teren cuprinse de buruieni cu rădăcini foarte groase, greu de îndepărtat. Deși nu sunt la fel de economice ca și cele cu fir din nylon, înlocuirea lamei metalice fiind ceva mai costisitoare, merită din plin investiția.

După modul de alimentare, pe piață sunt disponibile motocoase pe benzina, motocoase electrice și cu acumulatori.

Motocoasele pe benzină se consideră a fi cele mai eficiente raportat la puterea de muncă, având capacitatea de a te ajuta la îndepărtarea buruienilor pe suprafețe medii și mari. Totuși, ceea ce trebuie să ai în vedere la achiziționarea unei astfel de motosape este volumul rezervorului, precum și consumul de carburant, astfel încât să știi la ce să te aștepți din punct de vedere al întreținerii ulterioare.

Motocoasele electrice au avantajul unor prețuri foarte accesibilie, fiind, în același timp, cât se poate de eficiente, singurul incovenient fiind, de fapt, posibilitatea redusă de mișcare (depinzând de un cablu pentru alimentarea cu energie electrică), fapt care le face potrivite strict pentru spații de dimensiuni reduse, din curul casei.

Motocoasele cu acumulatori, deși mai ușor de folosit din punct de vedere al mobilității, se pretează, de asemenea, spațiilor verzi mici, întrucât intervalul de funcționare între încărcări nu depășește 30 de minute. Trebuie menționat faptul că prețurile pentru astfel de motocoase sunt mai ridicate prin prisma eficienței energetice superioare.