Deși este puțin exploatată la nivel național, cultura arahidelor poate fi transformată într-o afacere profitabilă. Marele plus al axării pe o astfel de cultură este constituit de faptul că alunele de pământ sunt ușor de întreținut, au potențialul de a oferi producții mari și, foarte important, concurența este aproape inexistentă în cadrul acestui segment (cu toate că, înainte de 1990, cultura arahidelor era una cât se poate de comună în România - cu precădere în Oltenia și Dobrogea).
Poți începe simplu, în grădina din spatele casei, cu semințe cumpărate dintr-un supermarket (1-2 pungi de arahide neprăjite, în coajă - curățate ulterior), pentru a te putea familiariza cu partcularitățile plantei. Având în vedere faptul că producția de pe 100 mp poate ajunge chiar și la 15-20 kg, poți estima rezultatele tale în funcție de bucata de pământ pe care o ai la dispoziție.
Sfaturi pentru cultivarea cu succes a arahidelor:
1) Plantează arahidele pe sol ușor, bine drenat (cum este cel nisipos), în locuri expuse la soare.
2) Perioada optimă pentru plantare este luna aprilie, atunci când temperatura solului se stabilizează undeva la minim 12 grade celsius.
3) Anterior plantării, fertilizează solul cu compost natural (pe sol nisipos, compostul acționează precum un burete, reținând apa).
4) Semănarea se va realiza pe rânduri distanțate la aproximativ 50 cm, cu 10 - 15 cm distanță între plantele de pe rând.
5) Plantează arahidele la o adâncime de aproximativ 5 cm.
6) După semănare, udă la 2-3 zile pentru a impulsiona răsărirea plantelor (proces care se va produce la circa 2 săptămâni de la însămânțare).
7) Curăță terenul de buruieni (terenul va fi expus la îmburuienare în primele luni de la plantare) și udă atunci când este nevoie – nu zilnic.
8) Bilonarea se va realiza în momentul în care cele mai multe plante au flori.
Culegerea roadelor se va realiza în momentul în care plantele au atins maturitatea deplină (măsurabilă prin scoaterea din pământ a plantei în vederea verificării), însă nu mai târziu de începutul lunii octombrie și obligatoriu înainte de căderea brumei.
Pentru un randament crescut în muncă, te poți axa către achiziționarea unei motosape tip hobby (potrivită pentru lucrările pe terenuri mai mici) sau către o motosapă concepută pentru utilizarea intensivă. Poți alege modelul potrivit nevoilor tale de aici.