Roșiile proaspete, dulci și gustoase obișnuiau să se afle la loc de cinste pe mesele românilor. Din păcate, roșia românească de altădată a devenit o raritate, piețele fiind împânzite cu roșii rezultate din soiuri hibrid, pentru creșterea producției. Acestea, pe cât sunt de aspectuoase, pe atât sunt de lipsite de gust.
Dacă dispui de puțin spațiu în grădină, poți rezolva această problemă pentru familia ta cultivându-ți singur roșiile. Ce trebuie să știi este că acestea sunt plante sensibile la factorii de vegetație, astfel că este extrem de important să le asiguri condiții optime în vederea obținerii unor recolte de bună calitate. Neatenția față de factorii de vegetație se va resimți direct în producție, atât din punct de vedere calitativ (roșiile nu vor avea gustul mult dorit), cât și cantitativ (producții mici).
Vei spune că soiul folosit în cultură este cel care determină gustul roșiilor și ai perfectă dreptate. Totuși, tehnica și elementele de vegetație (sol, lumină, temperatură, apă, regim de nutriție) au un rol hotărâtor în deprecierea gustului oricărui soi de tomate, indiferent de puritatea și/sau valoarea acestuia. Importantă este și perioada recoltării, ca și modul de depozitare.
În continuare, am expus cele mai importante aspect de care trebuie să ții cont pentru a obține cele mai gustoase roșii:
Spațiul de plantare - roșiile iubesc lumina. Prin urmare, în alegerea spațiului de plantare trebuie să iei în considerare măsura în care acesta este potrivit din punct de vedere al cantității de lumină pe care o primește (preferabil fiind să plasați grădina pe terenuri expuse sudic și neumbrite de copaci).
Semănarea semințelor - vârsta la care răsadul de roșii este pregătit pentru plantare se plasează în intervalul 55 - 60 de zile de la semănat. Știind că temperatura optimă procesului de plantare este de 10 - 12° C , vei putea calcula și data la care este indicat să începi cu producerea răsadurilor. O seră este deosebit de utilă în producerea roșiilor (diverse tipuri de sere, de la serele mini până la cele de dimensiuni mari, găsești aici).
Factorii de nutriție - pentru o dezvoltare armonioasă, tomate au nevoie de nutrienți (sol bogat în azot, potasiu, fosfor); în cazul în care acestă necesitate nu le este întâmpinată, ele vor fi mult mai expuse atacului dăunătorilor. Administarea fertilizanților în perioadele de vegetație este necesară pentru susținerea dezvoltării optime.
Umiditatea - pe cât sunt de exigente față de umiditatea solului, pe atât sunt de reticente cu privire la umiditatea atmosferică (umiditatea crescută reprezentând un factor favorizant pentru apariția bolilor și a dăunătorilor). Astfel, în ceea ce privește udarea, se recomandă să se opteze pentru irigarea prin picurare, aceasta fiind cea mai eficientă și puțin costisitoare metodă. Este absolut interzisă udare prin aspersiune sau stropirea cu furtunul.
De reținut! Este extrem de important să nu udați cu apă rece. Utilizați doar apă călduță (temperatura optimă a apei este de 18 - 20°C).
Susținerea – este important ca planta să fie bine fixată pe sistemul de susținere, astfel încât roadele să nu atârne pe sol (crește incidența bolilor).
Recoltarea – momentul optim pentru recoltare este atunci când fructul atinge maturitatea fiziologică – simplu spus, atunci când culoarea fructului este cea specifică soiului plantat. Cu toate acestea, recoltarea se face, uneori, atunci când fructele încep să se pârguiască, urmând a ajunge la maturitate în depozit (coacerea în acest mod fiind una forțată, ce în mod sigur va schimba gustul tomatei).
Condițiile de depozitare – toate eforturile depuse pentru obținerea unor roșii perfecte vor fi năruite în cazul în care sunt expuse la temperaturi mai mici de 10°C. Savoarea unei roșii proaspete este dată de zahărurile pe care le conține (glucoză, fructoză), precum și de acizi și alți compuși asemenea, elemente ce se deteriorează dacă sunt expuse la temperaturi scăzute, având ca rezultat schimbarea gustului roșiei.
Aici poți găsi utilaje care să te ajute în procesul de formare a răsadurilor și nu numai, pentru ca succesul să îți fie garantat.
Ai și alte sfaturi pentru obținerea roșiilor perfecte? Împărtășește-le cu noi!