Umezeala, căldura excesivă și aerul închis se numără printre acele fenomene extrem de dăunătoare pentru o producție de solar, acestea stând la baza apariției bolilor și a dăunătorilor, elemente ce au potențialul de a distruge o cultură în totalitate (sau parțial, dacă ești mai "norocos").
Mai jos, am detaliat regulile de aerisire a solarului, reguli valabile de primăvara până toamna.
Reguli de aerisire a solarului primăvara
Atunci când temperatura se menține încă în jurul a 5°C, primăvara timpurie, solariile rămân închise, în așa fel încât să păstrăze căldura din interior și să mențină temperatura atmosferică mai mare cu aproximativ 6-10°C mai ridicată decât afară. În acest răstimp, aerisirea este recomandată numai în momentul în care temperatura interioară ajunge la 25°C și urmează un trend ascendent (de regulă, în zilele însorite), până în ora prânzului - recomandat, în jurul orei 10.
În cazul în care sistemul de încălzire are la bază gunoiul de grajd (bălegarul), este necesar ca aerisirea să fie făcută și în zilele înnorate, pe o durată de timp proporțională cu temperatura înregistrată în interiorul solarului.
Când vremea începe să se încălzească iar temperatura interioară tinde să crească peste 25°C, aerisirea se va face în zilele însorite, cândva în intervalul orar 10-16, pe la capetele solarului. Solarul trebuie închis la orele 16, astfel încât, până când va apune soarele, să se acumuleze căldură extra, lucru necesar pentru acele nopți în care temperaturile nu depășesc 0°C.
Reguli de aerisire a solarului vara
Începând cu prima lună de vară, lună în care temperatura exterioară nu va mai înregistra valori mai scăzute de 20°C, solarul trebuie să rîmână deschis atât ziua, cât și pe timpul nopții.
În aceeași ordine de idei, începând cu luna iunie, aerisirea se va face, de asemenea, și prin laterale, ridicând poalele solarului.
Atunci când temperatura din interiorul solarului crește peste 30°C ziua, se recomandă ca aerisirea să se facă și prin acoperiș; dacă nu este posibil acest lucru, poalele solarului se vor ridica și mai sus.
Reguli de aerisire a solarului toamna
Concomitent cu scăderea temperaturii atomosferice sub 20°C noaptea, solarul trebuie închis din nou, aerisirea făcându-se numai la nevoie, pe la capete.
În zilele reci, în care bate vântul, solarul va fi închis. Numai în cazul în care temperatura din interior depășește 25°C se va face aerisirea, obligatoriu pe ușa opusă bătăii vântului.
În cazul în care plănuiești o schimbare sau vrei să investești și într-un alt tip de seră față de cel pe care îl deții, trebuie să știi că Săteanul.ro îți pune la dispoziție sere diverse, începând cu sere mini și terminând cu sere profesionale, de la producători de top.